Joaquim Calvo Lerma

FORMACIÓN ACADÉMICA

  • Estudiante de Doctorado. Universidad Politécnica de Valencia.
  • Máster en Ciencia e Ingeniería de Alimentos. Universidad Politécnica de Valencia. (2013-2014).
  • Licenciado en Ciencia y Tecnología de Alimentos. Universidad Politécnica de Valencia (2011-2013)
  • Diplomado en Nutrición Humanda y Dietética. Universidad de Valencia (2007-2011)

TRAYECTORIA PROFESIONAL

  • Dietista-Nutricionista del Servicio de Gastroenterología Pediátrica, Hospital Universitari i Politècnic La Fe, Valencia. (2010-Actualidad).
  • Coordinador científico del Proyecto Europeo MyCyFAP. Instituto de Investigación Sanitaria La Fe. “Innovative approach for self-management and social welfare of Cystic Fibrosis patients in Europe: development, validation and implementation of a telematics tool”. EU Framework Programme for Research and Innovation HORIZON2020 (H2020-PHC-2014-643806-MyCyFAPP) (actualmente)
  • Colaboración científica en el Instituto de Ingeniería Alimentaria. (IIAD) (actualmente)
  • Participante en el Early Nutrition Project: “EarlyNutrition. Long-term effects of early nutrition on later health” en el Workpackage 15 y 16 (WP15: Strategic integration and recommendation development y WP16: Systematic reviews to support recommendation development). (2013-Actualidad).I
  • Investigador en el proyecto “Enfermedad hepática asociada a la Fibrosis Quística” coordinado por el IIS La Fe. (2012-2013).

PERTENENCIA A SOCIEDADES CIENTÍFICAS, COMITÉS Y GRUPOS DE TRABAJO

  • Miembro de “The European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition” (ESPGHAN).
  • Beneficiario de la beca “Young Investigator Award” otorgada por la ESPGHAN en el 48th Annual Meeting de Amsterdam. (2015).
  • XI Premio de Investigación Básica y Aplicada sobre Patologías por Sensibilidad al Gluten, otorgado por la Asociación de Celíacos y Sensibles al Gluten de la Comunidad de Madrid en el IV Congreso de la Sociedad Española de Enfermedad Celiaca de Valencia. (2014).
  • Participante en: 2nd TEENAGE (Tutorial European Electronic Network on Acute Gastroenteritis) workshop: “Core structure of an e-learning training programme in PedGI”, on behalf of the ESPGHAN AHP Committee. March, 2014.
  • Beneficiario de la beca para asistir a: COST ACTION FA1001 Summer School: “Gastro Intestinal Engineering: the role of material properties and microstructure of foods in nutrient release in the gastro-intestinal tract”. Attendance and Travel award. September 2014

PUBLICACIONES RELEVANTES

9 Presentaciones orales en congresos nacionales e internacionales.

Ponente en varios congresos nacionales e internacionales

Publicaciones en revistas de factor de impacto:

  • Paula Crespo-Escobar, Joaquim Calvo-Lerma, David Hervás Marín, Ester Donat Aliaga, Etna Masip Simó, Begoña Polo Miquel, Carmen Ribes Koninckx. “Development and validation of two food frequency questionnaires to assess gluten intake in children up to 36 months of age”. Nutr Hosp. 2015 (v32 n5).
  • M. de Waard, B. Brands, S.M.P. Kouwenhoven, J. Calvo Lerma, P. Crespo Escobar, B. Koletzko, H. Szajewska, J.B. van Goudoever. “Optimal nutrition in lactating women and its effect on later health of offspring: a systematic review of current recommendations. Early Nutrition Project”. Submitted and in press.
  • Mateusz Zalewski B, Patro B, Veldhorst M, Kouwenhoven S, Crespo-Escobar P, Calvo Lerma J, Koletzko B, Van Goudoever H, Szajewska H. “Nutrition of infants and young children (1-3 years) and its effect on later health: a systematic review of current recommendations”. Crit Rev Food Sci Nutr. 2015 Mar 9:0.
  • Calvo Lerma J, Crespo-Escobar P, Masip Simó E, Donat Aliaga E, Polo Miquel B, Ribes-Koninckx C. “Low gluten consumption by young children from coeliac disease families”. Letter to the editor. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2014 May;58(5):e50.